• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

19 Mayıs

     

 ÇOK PARTİLİ  SİYASETTE HESAPLAŞMA

    19 Mayıs 1945 İsmet İnönü Çok partili siyasal hayata ve demokrasiye geçişin ilk işaretini hazırlamış olduğu bir nutuk da  “Memleketin siyaset ve fikir hayatında demokrasi prensipleri daha geniş ölçüde hüküm sürecektir” diyerek belirttiğinin hemen akabinde  Türk siyasi hayatımıza “Dörtlü Takrir” olarak da geçen  Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü,ve Refik Koraltan’ın imzaladığı  ve  parti tüzüğünde ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını ihtiva eden istekler  CHP grubunca reddedildi. Hatta İsmet Paşa  Bunu parti içinde yapacaklarına, çıksınlar, karşımıza geçsinler, teşkilatlarını kursunlar ve ayrı bir parti olarak mücadeleye girişsinler” dedi.

       7 Temmuz 1945  tarihinde Sanayici Nuri Demirağ’ın kurmuş olduğu Milli Kalkınma Partisiyle  siyasi partiler kurulmaya başladı. Bu tarihten itibaren 20 Temmuz  1948 tarihine kadar 5 tane siyasi parti kuruldu. Burada hepsinin adını saymayacağım sadece önemli olması münasebetiyle bu partilerin içinde en önemlisi daha önceleri CHP içinde “Dörtlü Takrir” verenlerin kurmuş olduğu Demokrat Parti dir.

         Yıl 1946 yapılan genel seçimlerde CHP 396, DP 65 ve bağımsızlar da 7 Milletvekili çıkardılar. Yıl 14 Mayıs 1950 Türkiye de yine genel seçim oldu bu sefer DP 408, CHP  ise 69 Milletvekilliği kazandı. Tam da bu zamanda Türkiye Çok partili siyasal hayata başladığın da Kürtçüler de, Bölücülerde hemen harekete geçtiler.

         İstanbul Üniversitesinde ve Dicle Talebe Yurdunda Suriye den gelen gizli Hoybun yayınlarıyla yıllarca beslenmiş olan eğitim görmüş, bilinçlenmiş, Kürtleşmiş bu zevat kendi Kürtçülük emellerini gerçekleştirebilmek için yeni siyasi partiler içinde yer alacaklar bu partileri güçleri yettiği kadarıyla ve imkanlar müsaade ettiği oranda kullanacaklardı. Devlet Bursuyla İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinde okurken Dicle Talebe yurdunda kalan ve Hoybun yalan ve iftiralarıyla beslenen Tarik Ziya Ekinci bakın neler söylemekte:

        “O zamanlar bizlerin kafasında en önemli sorun Mecburi İskan Kanunu idi bu kanuna karşı tepki gösteriyorduk. .. Bu tepkilerimizle o günlerde kurulan bir muhalefet partisine bodoslama destek verdik…  Evet bu Kürtçü ve bölücü zevat için partinin ne olduğu önemli değildi ister  Kuzu Partisi  olsun ister Koyun Partisi( Nuri Demirağ tarafından kurulan Milli Kalkınma Partisi  Nuri Demirağ’ın gittiği her yerde kuzu kestiği için halk bu adı takmıştı) muhalefet olsunda  içeriğini ve kimin kurduğunu bilmeseler de olur.

        Bu günde değişen bir şey yok  etrafınıza baktığınız zaman ister cemaatler de olsun ister siyasi partilerde olsun, ister derneklerde olsun, yakinen görebilir ve tespit edebilirsiniz.

        Çok partili rejimin 1946 yılında başlaması partiler arasında oy hesaplarının da başlamasına ve insanların dini inançlarının istismarı, bölgedeki ağa ve beylerin, şeyhlerin desteklerinin aranmasını beraberinde getirmiştir. Bu günde öyle değimlidir, iki de bir Mevcut iktidarın yetkililerinin mecliste bulunan diğer parti liderlerine Sivas tan öte tarafa gidemiyorsunuz demeleri nedendir ki?

         Bu gün AKP iktidarında da olduğu gibi o gün de DP iktidarında   Kürt kökenlilerin teşkilatlanması konusundan o günkü diğer parti olan CHP den daha başarılı durumdaydı. Mesela  Şeyh Sait in torunu Melih Fırat ‘ın  DP listelerinden aday gösterilmesi ve yaşının küçük olmasına rağmen seçilmiş olması  da anlamlıdır.

        Bu gün olduğu gibi o günde her iki parti Güneydoğudan oy alabilmek için yarışıyorlar Ağalar ve Şeyhleri oy deposu olarak görüyorlardı. Bunların ayrılıkçı bölücü olup olmadıkları o günde önemli değildi ve etrafınıza baktığınız zaman göreceğiniz gibi bu günde pek önemsenmemektedir. Yarış aslında ödün verme yarışı . Bu ödünler kısa vade de oy getirebilir ve getiriyordu bu gün iktidar partisi 81 ilin 81 inde de var olduğunu boşuna iddia etmemektedir. Ama verilen ödünlerin uzun vadede memlekete zarar verebileceği pek düşünülmüyor gibi.

 Deliye Geçit Yoklatmak

        Yıl 1949  4 ocak günü TBMM sinde pek görülmedik bir olay yaşandı dinleyici locasına önceden getirilmiş olan iki adam  tam meclis te görüşmeler yapılırken ellerini kulaklarına attılar ve başladılar yüksek sesle avazları çıktığı kadar bağırarak ezan okumaya….

        Yıl 1991 genel seçimler bitti ve milletvekilleri yemin töreninde hangi partiden seçildiği önemli değil önemli olan bölücü ve Kürtçüler için her şeyi ve her zaman amaçları için kullanabilmeleri. Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana başında PKK nın bayrak rengi olan bir taç la TBMM sinde Kürtçe yemin etti…

        Yıl 1999 genel seçimlerinde İstanbul dan Milletvekili seçilen Merve Kavakcı  Baş örtüsüyle meclise geldi ve kendi parti grubunun olduğu sıraya oturdu…

        Tepkiler ölçüldü, meclisin tepkisi ölçüldü, cumhuriyetin tepkisi ölçüldü, vatandaşın tepkisi ölçüldü bir şey odlumu… Olmadığını hep beraber gördük.

        Türkçe de buna “Deliye geçit yoklatmak” derler. Akıllı geçinen bazı kurnazlar geçmeyi düşündükleri tehlikeli olabilecek bir yerden önceden kendileri geçmek yerine bir deli bulup onu öne sürürlermiş ve kendileri riske girmeden arkada bekleyip  seyredelermiş. Bunlar ceza aslalarda önemli değil zaten bu delilerden çok olduğu için geçit yoklatmada deli bulmada maşallah hiçbir konuda zorluk çekilmemektedir.

        Gerçi bu gün geçit yoklatma durumu çoktan geçilmiştir. Halkın oylarıyla ve Türk devleti adına seçilen onca zevat her gün milletin gözünün içine baka, baka hem bir etek dolusu fakir fukaranın garip guraba nın ve tüyü bitmemiş yetimlerin paralarıyla ödenen vergilerden maaş alıyorlar ve hem de millete  devlete ana avrat ağız dolusu sövüyorlar.

       Binlerce kişinin katili ve mahkeme edilerek mahkum olan bir adama da sayın, sayın diyerek bir sürü dangalıklar yapıyorlar. Sayın Başbakanımız da   Ben Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirtmem diyerek adeta Tekel işçilerini  elinden gelse memleket dışına sürecek

       Takdir vatandaşın bizatihi kendisindedir ve herkes vebal altındadır. Haftaya o dönemdeki Generallerin başına neler geldi, bugünkü lere benziyor mu  onu  yazacağım...

        Hoşça Kalın  Ekrem ÖZDEMİR           

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret268145