TÜZÜK (Genel Kurulda görüşülerek onaylanacak teklif edilen Taslak)![]() TÜZÜK (Taslak) DERNEĞİN ADI: TİCARET VE TURİZM YÜKSEK ÖĞRETMEN OKULU MEZUNLARI DERNEĞİ adı ile bir dernek kurulmuştur.
TİCARET TURİZM MEZUNLARI DERNEĞİ
Madde 2- Derneğin Merkezi ANKARA'dadır.
Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No. 80/9 Maltepe - Çankaya/ANKARA
Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu Mezunlarının ortak mesleki, kültürel, sosyal, iktisadi hak ve menfaatlerini korumak, özellikle mesleki gelişmeyi ve aralarındaki yardımlaşmayı sağlamak, üyeler arasında iyi münasebetler temin ve üyelerinin kanun teminatı altında bir meslek kuruluşu içinde birleşmelerini sağlayacak çalışmalarda bulunmak ve üyelerini temsil etmektir.
Dernekler kanununda ve ilgili mevzuatta yazılı işleri yapmak, dernek amacını gerçekleştirmek için 5253 Sayılı Dernekler Kanununa uyar, aykırı davranışlara girmez. Üyelerinin ilgili resmi kuruluşlarla ve yetkili mercilerle olan ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamak. Üyelerinin her türlü haklarını savunmak, geliştirmek, korumak, üyeler arasında ihtiyacı olanlara yardım etmek.
Sosyal medya hesapları açmak (web sayfası, facebook sayfası vb.) ve bu yolla üyelerini bilgilendirmek.
Ulusal ve uluslararası (AB vb.) proje yapmak, program geliştirme çalışmaları, ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmak. Bu proje ve çalışmalara ortak olmak, destek sağlamak, yönetim organlarında görev almak. Turizm amacıyla yurt içinde ve yurt dışında turlar organize ederek üyeleri için turistik veya tatil amaçlı faaliyetlerde bulunmak, bulunacağı turistik amaçlı faaliyetlerin kar amacı taşımayacağı, sadece üyelerin bir araya gelerek sosyal ilişkilerini ve mesleki faaliyetlerini geliştirecek çalışmalarda bulunmalarını sağlayacak yerler açmaktır. Dernek amacının gerektirdiği her türlü teşebbüslerde bulunmak. Dernek adına, geceler tertiplemek, balo, yıldönümü, çay ve ayran şölenleri, mesleki ve kültürel toplantı, panel, konferans, seminer, sempozyum, slayt gösterileri tertiplemek, mesleki konularda bildiri sunmak ve kamuoyunu aydınlatmak. Madde 5 – Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulundan diploma almış olanlardan derneğe üye olmak istediğini kayıt formu doldurmak suretiyle beyan ve iş bu tüzükte belirtilmiş aidatı taahhüt eden medeni hakları kullanma ehliyetine sahip dernek üyesi olabilmeleri yasaklanmamış ve kısıtlanmamış olanlar Yönetim Kurulu kararıyla üye kaydedilir.
Bu fakultelerin kadrolarında görev yapmış ve yapmakta olanlar da derneğimize aynı haklarla üye olurlar.
ÜYELİĞE KABUL:
Üyelik için başvurular Yönetim Kurulu Başkanlığına yapılır. Dernek Yönetim Kurulu bu talepleri inceleyerek en geç 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanarak sonuç müracaat sahibine duyurulur.
Her üye dilediği zaman ayrılma isteğini Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmek suretiyle dernekten ayrılabilir, istifalar Yönetim Kurulunda karara bağlanır.
Dernek kararlarına uymamak, bir yıllık aidatını yapılan uyarılara rağmen ödememek, derneğin amacı ve menfaatleri aleyhine çalıştıkları sabit olanlar Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar. Bu tüzüğün amir hükümleriyle 5253 sayılı dernekler kanunu hükümlerine aykırı hareketler de çıkarılma sebebidir. Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılanlar ile Genel Kurula başvurma hakları saklıdır. Üyelikten istifa eden ve çıkarılanların derneğe olan borçları hakkında yapılacak işlemler mahfuzdur.
Asil üyeler derneğe girişlerinde 10 TL'den az olmamak üzere giriş aidatı öderler, üyelerin yıllık aidatı 120 TL.'dir. Ekonomik şartlara göre Genel Kurul bu miktarı artırmaya yetkilidir.
DERNEĞİN ORGANLARI:
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir:
Derneğin en yetkili organı olup, derneğe kayıtlı asıl üyelerden meydana gelir.
Genel Kurulun görev yetkileri aşağıda belirtilmiş olup, bu hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
GENEL KURUL TOPLANTISI:
Genel Kurul Toplantıları iki yılda bir Mayıs ayında olağan şekilde toplanır. Ayrıca, Yönetim Kurulu kararı Denetleme Kurulunun isteği veya üyelerin asgari 1/5'inin yazılı talepleri üzerine olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapılır. Yazılı istekler Yönetim Kuruluna yapılır. Bu kurul en geç 1 ay zarfında toplantıyı gerçekleştirmeye zorunludur.
Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyeler en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine, ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanmaması sebebiyle toplantı yapılmazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci arasında bırakılacak zaman 7 günden az, 60 günden fazla olamaz. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebebleri de belirtilmek suretiyle ilk toplantı için yapılan çağrı sistemine uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
TOPLANTI YETER SAYISI:
Genel Kurul toplantısında 5253 Sayılı Kanun’da gösterilen toplantı yeter sayısına uyulur. Üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının bulunması şarttır. İlk toplantıda bu nisap temin edilemediği takdirde toplantı 7 gün sonra yukarıda belirtildiği şekilde tekrarlanır. Bu takdirde belli nisap aranmaz, ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek Yönetim ve Denetleme Kurulları asil üye tamsayısının iki katından az olamaz. Genel kurul toplantıları, tüzükte aksine hüküm olmadıkça, dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır. Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hâllerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları asil üye tam sayısının iki katından az olamaz. Genel kurul toplantısı, bir defadan fazla geri bırakılamaz. Dernek; genel kurulu izleyen otuz gün içinde, yönetim kurulu ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyeleri, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını kabul edilme ve sona erme tarihinden itibarenkırk beş gün içinde merkezin bulunduğu dernekler birimine bildirir. Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikler de aynı usule tabidir.
OY KULLANMA USUL VE ŞEKİLLERİ:
Genel Kurul toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı veya vekili tarafından açılır. Bilahare Genel Kurul Toplantısını idare etmek üzere toplantıya katılan üyeler arasından açık oylama ve adi çoğunluk usulüne göre bir başkan, bir başkan vekili, iki sekreterden oluşan Kongre Başkanlık Divanı teşkil edilir.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılığını imzalamaları zorunludur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır.Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu sahsen kullanmak zorundadır.
Genel kurulda bütün kararlar adi çoğunlukla alınır. Her üyenin 1 oy hakkı vardır. Genel Kurul görüşmeleri ve kararları Başkanlık Divanında zapta geçirilir, imzalanır ve yeni yönetime tebliğ edilir. Lüzumu halinde bütün üyelere yazılı bildirilir.
Yönetim Kurulu 7 asil ve 7 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri dernek faaliyetlerinin sıhhatli yürütülmesini temin etmek amacıyla aralarında görev taksimi yaparlar. Seçim den sonraki ilk toplantıda açık veya gizli oylama ile; Bir başkan, İki başkan vekili (başkan yardımcısı), Bir genel sekreter, Bir genel sayman, iki de asil yönetim kurulu üyesi seçerler.
Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
Denetim Kurulu, Genel Kurul tarafından seçilen üç asil ve üç yedek üyeden meydana gelir, görev süresi bir sonraki Olağan Genel Kurula kadar devam eder, görevini dolduran Denetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilir, görevi sona eren Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurulca aklanmadıkça Denetleme Kuruluna seçilemezler.
Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir: GELİRLER:
Derneğin gelirleri aşağıda belirtilmiştir: GELİR MAKBUZU: Madde 23- Her çeşit gelir tahsilatı, müteselsil numaralı Hazine ve Maliye Bakanlığınca onaylı dernek mühürü tahsil edenin adı-soyadı ile imzasına havi makbuz mukabili yapılır. GİDERLER: Madde 24- Her çeşit sarfiyat müsbit evraka dayandırılmak zorundadır. DEFTER VE KAYITLAR: Madde 25- Derneğin tutacağı defterler ve kayıtlar aşağıda gösterilmiştir: FEDERASYONLARA ÜYE OLMA: Madde 26- Derneğimizin ticaret ve turizm sektöründeki kurulmuş veya kurulacak federasyonlara kurucu veya üye olarak katılma yetkisi genel kurul kararıyla yönetim kuruluna verilir.
TEMSİLCİLİK AÇMA, ŞUBE AÇMA: Madde 27- Temsilcilik açma Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla Genel Kurulun verdiği yetkiye dayanarak Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, Yönetim Kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, Dernek Genel Kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.
Derneğin Şubelerinin Kuruluşu Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir. Şubelerin Görev ve Yetkileri Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç organıdır.
Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu’dur. Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’de de uygulanır. Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar. Şubelerin olağan genel kurulu, 2 yılda bir, Mart ayı içersinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır. Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar. Şubeler, genel merkez genel kurulunda seçilmiş ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla veya toplam üye sayısı 20’ den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçimiş delege olarak, şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir. Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar. Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar. DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ: Madde 28- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımları konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. Yönetim Kurulu bir önceki yılın kesin hesabını geçmeyecek kadar borçlanabilir. DERNEĞİN İÇ DENETİMİ: Madde 29- Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ: Madde 30- 1- Tüzük değişikliği Olağan ya da Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında yapılır. Toplantıdan en az 15 gün önce; tüzüğün başlıklı 14’üncü maddesinin 2’nci paragrafında belirtilen çağrı usullerinden birisi yoluyla tüzük değişikliği teklifi üyelere bildirilir.
Madde 31 1- Dernek Genel Kurulu her zaman için Derneğin feshine karar verebilir.
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER:
Dernek üyeleri derneğin amaçları ile ilgili mevzularda başka kişi ve kuruluşlar adına faaliyette bulunamazlar. Madde 33- Dernek Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleriyle istihdam edilecek personelin görevleri gereği olarak öğrendikleri üyelere ait bilgileri yetkililer dışındaki kimseye söyleyemezler. Madde 34- Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Kanunu, Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
|
264 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |